Nieuwsarchief

Een nieuwe online-statistiek: KMO, belangrijk, maar wees voorzichtig met de interpretatie 2011-08-02

Mijn buurtslagertje om de hoek is een hele kleine onderneming. De NMBS is een zeer grote onderneming. Dat spreekt voor zich.
Wanneer u uw boodschappen doet in een supermarktketen, is dat in een vestiging waar misschien een honderdtal mensen werken. Misschien is er twee straten verder nog een supermarkt met een vergelijkbaar aantal werknemers.
Zijn dat dan allebei middelgrote ondernemingen? Niet noodzakelijk. De eerste supermarkt is een winkel die via franchise wordt uitgebaat; dit wil concreet zeggen onder de vorm van eigen juridische persoonlijkheid, maar die een contract gesloten heeft met een keten van warenhuizen om het commerciële merk te mogen gebruiken. Het is de enige uitbatingsplaats van die franchisenemer. De tweede is een van de vele vestigingen die eigendom zijn van de keten. Bijgevolg is de eerste ontegensprekelijk een middelgrote onderneming en de tweede helemaal niet, want zelfs als ze lokaal gezien alle kenmerken heeft van een middelgrote onderneming blijft ze een van de vele vestigingen van de keten in alle hoeken van het land.
Onderzoek naar de verhoudingen tussen kleine, middelgrote en grote ondernemingen is een zeer interessante oefening: wordt in vele gevallen niet – ten rechte of ten onrechte – het dynamisme van de kleine en middelgrote ondernemingen geplaatst tegenover de starheid van de grote ondernemingen? Interessante oefening, maar vol met valkuilen.
De RSZ verzamelt de gegevens over de tewerkgestelde werknemers van alle privé-ondernemingen in het land en is dus in staat om relevante statistieken te maken in functie van de ondernemingsgrootte. Deze gegevens moeten echter goed gedefinieerd en gedocumenteerd worden en kunnen niet op alle vragen een antwoord bieden.
We nodigen u daarom uit om even te gaan kijken naar de pagina 'Kleine en middelgrote ondernemingen op deze website' om meer hierover te vernemen.

^ Back to Top